Início » Kärlek och liv » En del av livets råd: ”Har jag fel att förvänta mig att en middagsgäst tar med vin eller blommor?”

En del av livets råd: ”Har jag fel att förvänta mig att en middagsgäst tar med vin eller blommor?”

Conteúdo

Kära Slice of Life,

Jag söker råd om hur jag ska hantera en situation som har stört mig. Det finns en ”vän” som alltid dyker upp på middag tomhänt. Har jag rätt att förvänta mig en flaska vin eller blommor eller ska jag släppa det?

Det här går verkligen åt mig. Jag känner att det är grundläggande etikett att inte dyka upp tomhänt till någons hem, speciellt när de har tagit sig tid och ansträngning att laga en måltid. Men just denna vän kommer aldrig med något. Inte en flaska vin, inte en bukett blommor. Ingenting.

Är jag orimlig för att du förväntar dig någon form av gest? Eller ska jag släppa det och bara uppskatta deras sällskap? Jag skulle uppskatta ditt perspektiv på denna fråga.

En del av livets råd: © Abbainfo.se

Kära vän Förväntningar,

För det första, snälla vet det dina känslor är helt giltiga. Det är inte orimligt att ha vissa förväntningar när du lägger tid och kraft på att arrangera ett middagsbjudande. Etiketten varierar från kultur till kultur, och även från person till person.

I många sociala kretsar anses det verkligen vara artigt att ta med sig ett tecken på uppskattning när man bjuds hem till någon på middag. Detta kan vara en flaska vin, blommor eller till och med en efterrätt.

Men det är också viktigt att komma ihåg att inte alla delar samma förståelse för etikett. Det är möjligt att din vän helt enkelt inte inser att deras beteende orsakar dig nöd.

Kommunikation är nyckeln i sådana situationer. Kanske kan du subtilt ta upp det i en konversation, eller nämna hur du uppskattar det när gästerna tar med sig en liten pollett. Resultatet av den här konversationen kan vara mycket avslöjande om din vänskaps natur. En lista över fördelar och nackdelar kan hjälpa dig att planera för samtalet.

Fördelarna med att ta upp det:

 • Ärlighet: Öppen kommunikation kan reda ut missförstånd och främja hälsosammare relationer. Om din vän inte vet att de orsakar dig nöd, om du berättar för dem får han en möjlighet att korrigera sitt beteende.
 • Delade förväntningar: Att diskutera dina känslor kan leda till en gemensam förståelse för vad ni båda värdesätter i er vänskap.
 • Personlig utveckling: Det är en möjlighet för er både att lära och växa av erfarenheten.
 • Nackdelarna med att ta upp det:

 • Potentiell konflikt: Konfrontation kan leda till argument eller ansträngda känslor, och svaret kanske inte blir som du förväntar dig.
 • Förändringar i relationsdynamik: Diskussioner som dessa kan ibland förändra status quo i vänskap.
 • Förlust av vänskap: I värsta fall kan det leda till att din vänskap tar slut om de reagerar negativt. Innan man närmar sig ämnet kan det vara värt att överväga, är det möjliga resultatet värt risken?
 • Ta dessutom hänsyn till frekvensen av dessa middagsbjudningar. Om den här vännen är närvarande vid varje sammankomst, kan deras ständiga närvaro förtjäna vissa ersättningar. Tänk också på dina besök i deras hem.

  Återgäldar de med samma gästfrihet men glömmer tecknet på uppskattning? Ibland förbises dessa gester, men personen kompenserar för det i andra delar av vänskapen.

  Utvärdera det övergripande ge-och-tag i din relation. Kanske tar de aldrig med sig en flaska vin till middagen, men de finns alltid där för dig när du behöver prata eller regelbundet bjuda dig på lunch. Det är också former av givande som ofta kan vara mer värda än en materiell gåva.

  I slutändan, kom ihåg, det är din middagsbjudning och du har rätt att känna dig bekväm och uppskattad. Dina känslor är giltiga, och du har makten att hantera denna situation på ett sätt som passar dig bäst. Du kan antingen prata med din vän eller ändra ditt eget perspektiv på saken.

  Vilken väg du än väljer är det viktigt att behålla respekt och uppskattning för varandra. En god vänskap handlar trots allt om ömsesidig förståelse, tolerans och respekt.

  Jag hoppas att denna ”Slice of life” visar sig användbar. Kom ihåg att vi alltid finns här för att ge dig vägledning och stöd. Tveka inte att höra av dig om du behöver fler råd.

  Massimo Sahin
  Skrivet av : Massimo Sahin
  Att navigera i den komplicerade väv av mänskliga känslor, relationer och erfarenheter är Massimos starka sida. Inom området "Kärlek och liv" agerar han som din medkännande följeslagare genom hjärtesorg, triumfer, övertygelser och val.